czwartek, 19 stycznia 2017

PUDDING JAGLANY NA MLEKU KOKOSOWYM




Wiadomo nie od dziś, że śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego uwielbiam eksperymentować z rana. Po przebudzeniu potrzebuje dobrego węglowodanowego kopa, więc zazwyczaj na talerzu ląduje "coś słodkiego" w wersji fit. Zdaje sobie sprawę z tego, że keto śniadania część ćwiczących woli bardziej, u mnie jednak ketoposiłek lepiej wchodzi na kolacje. Katoposiłek zazwyczaj jest po prostu jajecznicą na boczku, np z avocado, chodzi po prostu o wysunięcie tłuszczy na główny plan w diecie, ale ja nie o tym. Ja je oczywiście bardzo lubię i nie zapominam, ale śniadanie węglowodanowe działa na mnie dużo lepiej, zwłaszcza gdy mój trening odbywa się przeważnie z rana - do południa. Muszę wliczyć do tego również energię na czas dla dziecka!
Przygotowując śniadanie zależy mi też na tym, aby zajmowało góra 20 minut. Dzisiejszy pudding mieści się w granicach czasowych, jest przepyszny, słodki i przede wszystkim zdrowy. Idealny na dobry początek dnia! Poza tym - można przygotować go również dla dziecka, tu ewentualnie poleciłabym karob zamiast kakao, ale wersja bez też będzie pyszna
.

Składniki

- domowe mleko kokosowe 250 ml (przepis w poprzednim wpisie klik) lub inne roślinne (sojowe, migdałowe etc)
- kasza jaglana ok. 1/3 szklanki
- banan
- kakao ciemne dobrej jakości 2 łyżeczki (u mnie czubate, według uznania)
- łyżeczka miodu (opcjonalnie) mogą być też daktyle jako lepszej jakości słodzik

Przygotowanie

Kasze jaglaną gotujemy na mleku aż cały płyn odparuje i kasza zmięknie ok 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy banana i kako następnie blendujemy, jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy dosłodzić jedną łyżeczką miodu lub daktylami według uznania i ponownie zblendować. Uzyskany pudding przekładamy do miseczki - gotowe ! Jak zwykle skomplikowane, prawda? :)

Smacznego!





2 komentarze: