Mleko kokosowe najwyższej jakości, to takie które ma w swoim składzie jak najwięcej kokosa i.. wodę. Sklepowe najczęściej kosztuje sporo, dlatego szybko zorientowałam się jak można zrobić je w domu o połowę taniej.
Świetnie się sprawdzi jako zamiennik dla mleka "krowiego", które kupujemy na co dzień. Przyznam się bez bicia - sama jeszcze nie potrafię z niego zrezygnować mimo tego, że doskonale wiem co kryje w swoim składzie. Potrafię natomiast ograniczyć jego spożycie, piję niewielką ilość (1,5%) dwa razy dziennie do kawy. Mleko kokosowe, które przyrządzam w domu wykorzystuje do gotowania kaszy, owsianki, do koktajli lub po prostu do picia, bo to przecież świetny izotonik ! Postanowiłam je sporządzać również ze względu na Lenę, która niedługo zacznie przygodę z rozszerzaniem diety, a mleko kokosowe jako roślinne doskonale nadaje się na zamiennik tego kartonowego.
JAKIE WIÓRKI KOKOSOWE WYBRAĆ ?
Prawie wszędzie wyczytałam o eko wiórkach, najlepiej od dobrego producenta. Pierwsze mleko zrobiłam na wiórkach kupionych w sklepie ze zdrową żywnością - miały dopisek "eko", teraz robię na lidlowych. Czy widzę różnicę? W smaku oba mleka niczym się nie różnią. Jeśli akurat będę w dobrym sklepie zaopatrzę się w lepszej jakości wiórki, jeśli nie mam kompletnie czasu, a w szafce stoją lidlowe - nie ma problemu, zrobię na takich wiórkach. A wy zrobicie jak uważacie :)
PRZEPIS
(na około 0,5 l mleka - proponuje jednorazowo taką ilość, bo sama widzę po sobie ile mogę tego zużyć w ciągu 2 dób, bo tyle takie mleko może odstać w lodówce, za każdym razem kiedy zrobię więcej, jakaś część się marnuje.)
Składniki
- 2 szklanki wody
- pół szklanki wiórek
Przygotowanie
Wiórki wsypujemy do wysokiego pojemnika w którym będziemy całość blendować. Wodę podgrzewamy tak aby była mocno ciepła, ale nie gorąca. Połową wody zalewamy wiórki i blendujemy przez 2 minuty, następnie przelewamy zawartość naczynia przez większe sitko np do słoika. Wiórki które zostały na sitku ponownie wsypujemy do pojemnika i zalewamy pozostałą wodą, którą wcześniej podgrzaliśmy. Znów blendujemy całość 2 minuty, przelewamy przez sitko i wyciskamy wiórki z wody. Mleko w słoiku jest od razu gotowe, a jak ostygnie można je zakręcić i wstawić do lodówki. Proste prawda? Mleko ma intensywny smak, czuć że jest tłuste, dla miłośników kokosa jak znalazł.
Smacznego!
`


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz