wtorek, 3 marca 2015

Folia w nowej odsłonie, tym razem od kuchni !

Nowa JA !




dość długo nie zaglądałam w te kąty. Blog powstał kiedyś z zupełnie innym zamysłem. W ciągu dwóch lat zmieniło się bardzo wiele, w tym również moje zainteresowania. Kuchnia pojawiała się od początku, jednak teraz chciałabym skupić się głównie na niej.

Przygodę z gotowaniem rozpoczęłam na 2gim roku studiów, kiedy to dotarło do mnie, że jedzenie mrożonek i dań gotowych wychodzi po niedługim czasie - bokiem :)
Zaczęłam odkrywać nowe smaki i możliwości. Zaczęłam po prostu kombinować, aż do dnia dzisiejszego. Dziś gotuję dla przyjemności, dla satysfakcji oraz dla jego uśmiechu na twarzy.
Cały czas się uczę i szukam nowych inspiracji. Trochę eksperymentuje, czasem przekształcam przepisy pod siebie i nie ukrywam - chyba nieźle mi to wychodzi. Często też radze się swojej mamy, bo jak wiecie albo jeszcze nie - mama wie najlepiej :D

Postanowiłam powrócić i przekazać wam kawałek mojej kuchni, ale również zachęcić i zainspirować do gotowania. Gotowanie jest super.
Powiem wam, że najlepiej gotuję jak przygotowuje coś spontanicznie lub kiedy chcę się odstresować.
Polecam serdecznie każdemu kto jeszcze nie próbował.

Co gotuję?
Przede wszystkim to, co lubię, co wydaje mi się smaczne. Nie gotuję wszystkiego, nie jestem specem w każdym rodzaju potraw. Najczęściej są to dania z makaronem, ryżem, kus kusem, kaszą jaglaną, czy na cieście francuskim. Rzadko gotuję coś ciężkiego.
Moje postanowienie noworoczne : Podszkolić się z deserów ! 


START




PIERSI Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z POMIDORAMI I MOZARELLĄ





dlaczego skusiłam się na ten przepis?
TO PROSTE
Uwielbiam wszystkie jego składniki :)

Składniki (dla 2 osób):
  • jeden podwójny filet piersi z kurczaka
  • jedna kulka mozarelli
  • jedna puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • oliwa/olej
  • papryka ostra/słodka
  • sół/pieprz
  • bazylia/oregano
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z błonek etc. Kroimy na kilka mniejszych filecików, tak aby jeden przypadł na jeden plasterek parmeńskiej. Przyprawiamy jedną płaską łyżeczką ostrej papryki i jedną łagodnej, odrobiną soli i pieprzu ( z solą nigdy nie przeginam, wolę czasem w to miejsce wcisnąć trochę czosnku lub w ogóle pominąć i zastąpić innymi przyprawami. Ostre uwielbiam, przesolonego nie przełknę :) ). Smarujemy oliwą i zawijamy w plastry szynki. Obojętnie jak zawiniecie, tak będzie dobrze.
2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i 2 łyżkami oliwy. Smażymy zawijaski przez kilka minut obracając 2-3 razy.
3. Dodajemy pomidory, doprawiamy szczyptą cukru (od kiedy odkryłam zawsze dodaję do pomidorów) odrobiną soli, pieprzu. Generalnie próbujcie, ja próbuję i kombinuje z przyprawami. Tylko tak jak mówiłam, sól nie jest moją ulubioną przyprawą. Pomidorki dusimy aż odparują i zgęstnieją, na koniec dodajemy kawałki mozarellii i dusimy jeszcze do momentu, aż ser się rozpuści.
4. Na koniec posypuje ziołami.

Przepis każdy może dostosować do siebie, ja spróbowałabym jeszcze zmienić sos, np na serowy, śmietanowy, a nawet grzybowy. Pomysły na pewno zostaną wykorzystane :)


GOTOWE ! 
Smacznego
















 na deser


BANANOWY PYSZNY ZDROWY BANAŁ - jednym słowem koktajl bananowy




Składniki (na 2 małe koktajle):
  • Jeden duży banan(lub 2 małe)
  • Jeden mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki cukru pudru(albo wcale)
  • Odrobina mleka(na oko)
Przygotowanie:

BLENDUJEMY

- pyszotka





Zmotywuje się do wrzucania czegoś przynajmniej raz w tygodniu :)
ENJOY!

folia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz